St. representant Schou opprørt over bahá'í-forfølgelsene

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou spør utenriksministeren om Norges bidrag til det internasjonale presset for å gjøre slutt på forfølgelsene av bahá’íene i Iran. Foto: Høyre

-Norge har i likhet med FN lenge vært bekymret for situasjonen for baha’ier, ateister og andre tros- og livssynsminoriteter, bekrefter utenriksminister Anniken Huitfeldt i sitt svar til stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) som spør: «Er regjeringen i dialog med andre land for å øve press på Iranske myndigheter for å bidra til å hjelpe Baha’ienes situasjon?»

Ingjerd Schous spørsmål til utenriksministeren: “FN uttrykte i 2022 med bekymring for økt undertrykkelse av Baha’ier i Iran fra myndighetens side. Det virker ikke å være noe tegn til at denne undertrykkelse har avtatt den siste tiden. Er regjeringen i dialog med andre land for å øve press på Iranske myndigheter for å bidra til å hjelpe Baha’ienes situasjon?”

Utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Sturlason, Regjeringen.no

Huitfeldt svarer blant annet at “Norske myndigheter følger utviklingen i Iran nøye. Vi er i dialog med likesinnede land om hvordan vi best kan øve press på iranske myndigheter til å respektere sine menneskerettslige forpliktelser. Fokus på minoriteters rettigheter er en viktig del av dette arbeidet.” 

Hele svaret til Huitfeldt kan leses på stortinget.no

Utenriksminister Huitfeldt uttalte seg med støtte til bahá’íene og andre minoriteter i Iran også i september 2022, da som svar på spørsmål fra Dag-Inge Ulstein (KrF) om Norge vil følge oppfordringen fra FN-eksperter om å bryte tausheten rundt Irans forfølgelse og trakassering av religiøse minoriteter.

For oppdatering om forfølgelsene rettet mot bahá’íene - som utgjør den største religiøse minoriteten i Iran - se nettsiden til Bahá’í International Community (BIC). Her bekreftes situasjonens alvor. I februar gikk to bahá’í- kvinner i Iran, Mahvash Sabet og Fariba Kamalabadi, inn i den fjerde måneden med urettferdige 10 års fengsel i Evin fengsel. Sammen med fem andre var de medlemmer av en uformell ledergruppe i bahá’í-samfunnet i Iran frem til 2008, da gruppen ble oppløst. Alle syv ble arrestert og fengslet i 10 år.

10. februar ble et tredje medlem av gruppen, Afif Naimi, dømt til syv nye års fengsel. Flere andre bahá’er ble også dømt sammen med Naimi.

Den siste utviklingen kommer etter måneder med intensivert forfølgelse av bahá’í-samfunnet i Iran og midt i landets bredere menneskerettighetssituasjon – som begge har fått verdensomspennende oppmerksomhet.

Mahvash mottar pris i Norge 9. september 2019. Fra venstre: styremedlem i Norsk PEN, Asieh Amini, generalsekretær Hege Newth, Mahvash Sabet og styreleder Kjersti Løken Stavrum. I gave fra Sabet får Norsk PEN dikt skrevet på serviett fra fengselet. Foto: Ingeborg Kværne. (Bilde fra nettsiden til Norsk PEN.

Mahvash Sabet er kjent for mange nordmenn etter at hun besøkte Norge i 2019 for å ta imot Ord i Grenseland-prisen for sitt uredde forfatterskap. Mest kjent er hennes “Fengselsdikt”.

For videre informasjon kan det også tas kontakt med Bahá’í-samfunnets Kontor for Samfunnskontakt (BKSK): bksk@bahai.no Mobil: 410 73 071


Thor Henning