Pressemelding i forbindelse med at en kjent islamsk geistlig anmoder til religiøs sameksistens i Iran med enestående symbolsk handling
Sju bahai-ledere i Iran nektes fortsatt de mest grunnleggende menneskerettigheter.
De er fanger under så forferdelige forhold i iranske fengsler at deres trosfeller i Norge frykter for deres liv.
Lørdag 14. mai vil de starte på sitt fjerde år bak murene.
Irans krenkelser av eget folk må ta slutt
Kravet om å frigi de sju iranske baha'i-lederne i Iran, blir stadig sterkere, verden over. Fengselsstraffen deres skal nå være redusert fra 20 til 10 år, ifølge Det internasjonale baha'i-samfunnet som fikk melding om dette fra advokatene deres i Iran for to dager siden.
Rapportene denne uka om at syv iranske bahai-ledere er dømt til 20 års fengsel, er møtt med kraftige fordømmelser fra regjeringer og menneskerettighets-organisasjoner over hele verden. De fem mennene og de to kvinnene har vært ofre for en skamløs rettsbehandling og har sittet i det beryktede Evin-fengselet i over to år uten lov og dom, til tross for at de er uskyldige.
Private hjem til omkring 50 bahai-familier i en avsides landsby i nord-Iran er blitt rasert og brenti en langvarig kampanje for å jage dem vekk fra området.
Bahaiene i Norge frykter for deres liv. De syv bahá'í-lederne som har sittet fengslet uten lov og dom i over toår, er innkalt til sitt fjerde rettsmøte lørdag 12. juni.
De syv bahá'í-lederne som har sittet fengslet uten lov og dom i to år, møtte i retten igjen i dag, søndag 7. februar. For andre gang ble saken utsatt denne gangen uten at det ble gitt en ny dato for neste høring. Bahá'í International Community melder at høringen varte én drøy time, og at ingen av de pårørende fikk slippe inn i rettssalen.
Bahaier i Norge som i resten av verden, frykter for sine trosfellers liv i Iran. Førstkommende søndag, 7. februar, er det nytt rettsmøte for sju bahai-ledere i Teheran som har vært fengslet uten lov og dom i to år. Samme dag samles bahaier over hele verden i forbønn for sine trosfeller, også flere steder i Norge.
Utviklingen i Iran øker bekymringen for de sju fengslede bahai-lederne i Teheran. Rettssaken mot dem er berammet til førstkommende tirsdag, 12. Januar. Bahai-samfunnet i Norge frykter for deres liv. De sju bahai-lederne har sittet fengslet i Evin-fengslet uten lov og dom siden våren 2008. Rettssaken mot dem har vært annonsert tre ganger tidligere, men utsatt hver gang.
Sju fengslede bahá'íer i Teheran kan bli stilt for retten tirsdag i neste uke, til tross for at deres advokater enten er fengslet eller er utenlands. Absurd nok har myndighetene sendt varsel om rettssaken til deres advokat som selv sitter urettmessig fengslet.
Vi vil gjerne oppdatere informasjonen vedrørende hva som har skjedd med den oppsatte rettssaken mot bahaiene i Iran som skulle ha funnet sted lørdag 11. juli.
Sju bahai-ledere i Iran har i mai sittet 12 måneder i fengsel uten lov og dom og uten tilgang til sin advokat, nobelprisvinneren Shirin Ebadi. I sin skamløse parodi på rettferdighet har myndighetene anklaget dem for spionasje, religiøse fornærmelser, propaganda og nå sist for å spre korrupsjon på jorden som alene kan straffes med døden ifølge den iranske straffeloven.
Bahai-samfunnet i Norge er alvorlig bekymret for syv bahai-ledere i Iran, fem menn og to kvinner, som skal stilles for retten uten å få ha en forsvarer. Anklagene mot dem er alvorlige og uten grunnlag i virkeligheten. Bahai-samfunnet i Norge har anmodet norske myndigheter om å rette formelle protester overfor Iran om at beskyldningene mot bahaiene er fullstendig grunnløse og at de blir løslatt umiddelbart.
Minst seks baha'ier ble arrestert i Teheran 14. januar, blant dem en kvinne som arbeider i menneskerettighetsorganisasjoner tilknyttet nobelprisvinner Shirin Ebadi.
Norge var blant de 64 landene som torsdag støttet FNs Generalforsamlings resolusjon mot Irans krenkelser av menneskerettighetene. I resolusjonen uttrykkes det "dyp bekymring for de alvorlige menneskerettighetsbruddene" i Iran.
Vi, 173 deltagere fra 14 land på den Nordiske Baháí Ungdomskonferansen i Lillehammer, er veldig bekymret for den siste utviklingen i systematisk forfølgelse av våre venner, baháí-barn og ungdom, i Iran.
I nok en klar krenkelse av iranske bahá'íers menneskerettigheter har nesten 1000 universitetsaktuelle bahá'í-studenter i Iran fått beskjed om at de må godta å fremstå som muslimer for å bli opptatt ved universitetet i år, erfarer Det Internasjonale Bahá'í-samfunn.
Den yngste verdensreligionen, baha'i-troen, vokser raskt og har nå over 1000 medlemmer i Norge.