Hvor langt unna er tragedien i Ivel?

Bahá’íene i landsbyen Ivel i Iran er fratatt all eiendom. Myndighetene påstår de har en «pervers ideologi». Det vekker en intens uro i meg, skriver Elnaz Zabihyan.  

Hjemmet til bahá’íer i Ivel ble satt fyr på av ukjente brannstiftere i mai 2007.  Nå er baha’iene i landsbyen fratatt alle rettigheter til å eie egen eiendom på grunn av sin tro.

Hjemmet til bahá’íer i Ivel ble satt fyr på av ukjente brannstiftere i mai 2007. Nå er baha’iene i landsbyen fratatt alle rettigheter til å eie egen eiendom på grunn av sin tro.

I løpet av de siste årene er mer enn 50 hjem som tilhører bahá’íene i landsbyen Ivel i Iran blitt konfiskert. Ved to anledninger har domstolene vedtatt at all eiendom og land til de 27 bahá’íene i Ivel er ulovlige. Myndighetene påstår at bahá’íene har en ‘’pervers ideologi’’ og dermed ikke har rett til å eie disse områdene. Disse avgjørelsene fører til at flere titalls personer blir tvunget til å gi fra seg hjem og landbruk, og flykte til andre byer. Dette er ikke første gangen bahá’íene forfølges på denne måten, og mye tyder på at det heller ikke er siste gang. Det vekker en intens uro i meg.  

Forfølgelse på grunn av tro

For oss her i Norge kan slike tragedier som involverer konfiskering av hjem virke så utrolig fjernt, at det er vanskelig å forestille seg konsekvensene av en slik tragedie. Likevel er det å bli frarøvet sitt hjem og sine landbruk en realitet for beboerne i Ivel i Iran. Selv om hendelsene ikke kan sammenlignes, er tragedien i Gjerdrum en hendelse som også omhandler frarøvelse av hjem, da forårsaket av naturkrefter. 30. desember 2020 ble til et langvarig mareritt for mange av beboere i Gjerdrum da deres hus og hjem ble ødelagt av et skred. Bare det å høre om en slik tragedie har vært svært rystende for mange av oss, og mange har tatt grep og forsøkt å bidra på den måten de kan for å hjelpe de som er rammet. I samme tidsrom har bahá’íene i Ivel i Iran blitt frarøvet deres hus og hjem, disse på grunn av urettferdighet, forfølgelse på grunn av tro og rettslige prosedyrer.  

I mange år har bahá'í-eide eiendommer i Ivel, Iran, blitt angrepet og urettferdig konfiskert, fordrevet dusinvis av familier og etterlatt dem i økonomisk ruin.

I mange år har bahá'í-eide eiendommer i Ivel, Iran, blitt angrepet og urettferdig konfiskert, fordrevet dusinvis av familier og etterlatt dem i økonomisk ruin.

Hensikten er å jage vekk bahá’íene for alltid 

Ivel er en landsby som ligger i regionen av Mazandaran, nord i Iran. Omtrent halvparten av beboerne i denne landsbyen har tilhørt bahá’í troen helt siden midten av 1800-tallet. I tillegg til å eie, dyrke jorda og bidra til vekst i landsbyen, har bahá’íene bidratt til en viktig og fundamental utvikling av landsbyen. De har startet en skole for barna i landsbyen, slik at de kan få grunnleggende utdanning, uavhengig av deres religiøse bakgrunn. Bahá’íene har med andre ord ønsket å stå skulder til skulder med andre landsbybeboere for å bidra til utviklingen av den økonomiske, kulturelle og sosiale tilstanden i landsbyen. Likevel, er det nettopp på disse punktene de har blitt frarøvet sine rettigheter. I 2010 ble land og hjem til omtrent 50 bahá’í familier brent og revet ned. Rapporter viser til at 90 prosent av eiendommene til bahá’íene ble ødelagt. Hensikten var å jage vekk bahá’íene fra landsbyen for alltid – og få enerett over deres eiendommer.  

Mange rystende hendelser i Ivel

Sommeren 1983 ble bahá’íene tvunget ut av sine hjem og samlet i nærmeste byen Sari. Der ble de møtt av autoriteter som fikk dem til å reise tilbake igjen. Etter den voldsomme og sjokkerende reisen frem og tilbake til Sari som ligger ved Kaspihavet, ble de ved hjemkomsten arrestert og holdt i en moske i 3 dager uten mat og drikke.

Dette er dessverre bare noen få av de mange rystende hendelsene i Ivel. Til tross for at familiene har forsøkt å forfølge denne saken med juridiske fremgangsmåter og tiltak, har de blitt møtt med lukkede dører. Lokale myndigheter har nektet for kjennskap til saken, og nektet den påståtte intensjonen bak hendelsene. Selv i de få tilfellene hvor dommerne har vært positive til bahá’íene, har myndighetene påstått at det er lite de kan gjøre i møte med den motstanden bahá’íene møter fra lokale beboere i Ivel. Sommeren 2020 eskalerte denne situasjonen til en tragedie for bahá’íene i Ivel, og en hjerteskjærende hendelse for oss utenfor Iran.  

Ivel er en landsby som ligger i regionen av Mazandaran, nord i Iran. Omtrent halvparten av beboerne i denne landsbyen har tilhørt bahá’í troen helt siden midten av 1800-tallet.

Ivel er en landsby som ligger i regionen av Mazandaran, nord i Iran. Omtrent halvparten av beboerne i denne landsbyen har tilhørt bahá’í troen helt siden midten av 1800-tallet.

Forbudt for bahá’íene å eie egne eiendommer 

1. august 2020 ble det gitt en endelig og bindende ordre om at det skulle være ulovlig for bahá’íene i Ivel å eie egne eiendommer. Det var med hjemmel i gren 54 av spesialretten for artikkel 49 i grunnloven i Teheran. 13. oktober 2020 avsa avdeling 8 i lagmannsretten i Mazandaran en dom om legitimiteten til eierskapet til land og hjem til 27 bahá'íer i Ivel. Lagmannsretten støttet avgjørelsen til fordel for Sitád-i-Ijrá'íy-i-Farmán- i-Imám (Utførelsen av Imam Khomeinis ordre, kjent som EIKO) om å selge jorda som eies av bahá'íene. Etter dette ble saken avsluttet.  

Menneskeheten er én 

Ivel 7.jpg

Året 2020 har vært et spesielt år for hele menneskeheten. Covid-19 har herjet i alle verdens land og dens konsekvenser har medført en dypere forståelse av betydningen om at hele verden tilhører den samme menneskerasen, at menneskeheten er én og fått oss til å innse hvor avhengig vi alle er av hverandre. Vi har forstått at det å følge enkelte råd og tilpasse oss etter satte krav kan påvirke liv, helse og situasjonen til noen andre, helt på tvers av jordkloden.

Selv om tragedien i Ivel er et stykke unna vår realitet, mentalt og geografisk, er den likevel ganske nærme våre hjerter. Forhåpentligvis innser vi hvor nært knyttet vi alle er til hverandre, hvor nære vi er til tragedien for bahá’íene som er fratatt sine hjem og landbruk i Ivel.

Protester verden rundt  

Tragedien i Ivel har vært i internasjonalt fokus den siste tiden. I et åpent brev undertegnet av en tidligere kanadisk statsminister, samt andre høytstående juridiske fagpersoner i Canada kommer det frem: «Bahá’í troen slik vi kjenner den, står for fred, rettferdighet og enhet; verdier som har vært under kontinuerlig angrep i hendende på iranske myndigheter i flere tiår.» Til slutt sier brevet: «Som juridiske fagpersoner i Canada og forkjempere for rettssikkerhet står også vi sammen med iranske bahá’íer og anmoder deg, leder av det iranske rettssystemet, til å endre på uretten som rammer bahá’íene i Ivel.»

Det er flere som har uttalt seg om den systematiske, religiøse forfølgelsen som har pågått over flere år. Mitt håp er at disse stemmene blir hørt, og at den systematiske forfølgelsen stoppes.  

Tekst: Elnaz Zabihyan, medlem av Bahá’í-Samfunnets Kontor for Samfunnskontakt

Mer info:
«Iran: Situasjonen for bahá’í», et Temanotat av Landinfo, Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon.
“An extraordinary wave of support”: Calls in unison for Iran to end persecution of Bahá’ís, Bahá’í World News Service
Situation of Baha’is in Iran av Bahá’í International Community

Thor Henning