Emil: - Jeg glemmer bagatellene i livet
- Når jeg er i denne gruppa, og snakker om de store temaene, glemmer jeg de små bagatellene i livet, sier Emil Strandheim (18) til avisa GD. Reportasjen forteller om en studiesirkel i ungdomsgruppa PUST (Personlig Utvikling og SamfunnsTjeneste) som arrangeres i bahá’í-regi i Lillehammer.
Ungdommer over hele verden er med på tilsvarende studiersirkler for å utvikle seg selv og for å engasjere seg i samfunnet rundt seg. I Norge er det slike tilbud for ungdom og voksne mange steder i landet. I påsken er det nasjonal ungdomskonferanse på Fjell i Drammen som tar for seg temaer bygget på materialet i studiesirklene i veksling med kreative innslag. Informasjon og påmelding til konferansen nederst i artikkelen her.
Mange er med i studiesirkler
På Lillehammer er det over 30 ungdommer, på det meste 15 på én kveld, som deltar i de ukentlige samlingene for å dele tanker og erfaringer om eksistensielle spørsmål. Døden er ett av temaene som GD-reportasjen har fokus på.
- Jeg er usikker på om jeg fyller tiden min med noe viktig.
– Vanligvis tenker jeg på at det alltid kommer en dag til, men en gang er det jo slutt. Jeg er usikker på om jeg fyller tiden min med noe viktig, sier Ingeborg Eriksen Lønne (17), en av de andre som er intervjuet i GD (Gudbrandsdølen Dagningen). Hun innrømmer at hun kan «kjenne på en enorm frykt for døden».
Studiesirkelen har tatt for seg sitater i bahá’í-skriftene om livet etter døden.
– Etter at vi har begynt å snakke om døden, har den blitt mindre skremmende. Man må jo akseptere at det kommer til å skje, sier Selma i GD-intervjuet og følges opp av Jenny:
– Jeg synes det har vært godt å lufte litt tanker om hva som skjer etter døden, og det er betryggende at alle i gruppa snakket så fint om det, sier hun.
Les nettversjonen av intervjuet med ungdommene her.
En PDF-versjon av samme sak finner du her.
Viktigere å være åpen enn å ha rett
«Det er viktigere å være åpen enn å ha rett», er en viktig overskrift for samlingene på Lillehammer som har tatt for seg temaer som for eksempel identitet, ungdommers rolle i samfunnet, åndelige egenskaper, verdensborgerskap, religion og vitenskap, rettferdighet, religionenes enhet, menneskehetens enhet, nære relasjoner og rådslagning, temaer som både er relevant i egne liv, verden vi lever i og visjonen om en fredelig og rettferdig framtid for alle.
Tilbud også til yngre ungdommer
Noen av ungdommene var tidligere med i en «juniorungdomsgruppe» fra de var 12 til 15 år som har «åndelig styrking av juniorungdom» som en overskrift. Programmet har som mål å gi ungdommer en dyp forståelse av deres eget potensial ved blant annet å utvikle språk og uttrykksevne, utvikle evnen til å ta positive beslutninger, utvikle forståelse og kritisk tenkning og gjennomføre tjenesteprosjekter for folk i nærmiljøet.
Prosjekt på skoler i Stockholm
Studiesirkler og juniorungdomsgrupper er sammen med barneklasser og andaktsamlinger de fire kjerneaktivitetene i bahá’í-regi verden over. Tilbudet for barn og ungdom har særlig fått økende oppmerksomhet i media og offentlighet. Ikke minst har lærere og skolemyndigheter fattet interesse for metode og materiale. I vårt hjørne av verden har dette kommet lengst i Stockholm. Her har 230 elever ved tre skoler deltatt i et sosialt handlingsprosjekt med bruk av tekster fra juniorungdomsprogrammet med overskriften «One Planet One People».
Opplegget i både Norge, Sverige og andre steder i verden retter seg direkte mot utordringer i samtida, slik som miljø og klima, mobbing, rasisme, psykiske utfordringer, ensomhet, rus.
Styrker «den etiske infrastrukturen»
I Sverige er det en aktuell debatt om religionenes betydning for å bøte på de mange store utfordringene, ikke minst også gjengkriminalitet. Per-Olof Wikstrøm, professor i kriminologi, peker på at moral og etikk er problemet og at svaret er å styrke den etiske infrastrukturen. Hans meninger omtales i Morgenbladet (nr 10/8.-14. mars 2024) av Joel Halldorf: «Wikstrøm understreker at enkeltprosjekter – for eksempel en kampanje mot narkotika – ikke er nok. I stedet må alt være orientert mot å fremme etikk og moral: Håndheve regler og lære elevene å ta ansvar for sine handlinger.»
“Moral og etikk
er problemet”
Halldorf skriver også: «Resultatet av en sterk infrastruktur er ikke undertrykkende moralisme, men frihet. I sin forskning viser Wikstrøm at mennesker med sterk moral og impulskontroll kan motstå fristelser selv når de befinner seg i kriminogene miljøer. Enten det handler om raske penger eller brennende hevnlyst, har de evnen til å si nei.»
Bekrefter erfaringer over hele verden
Dette er interessante refleksjoner som bekrefter erfaringer bahá’í-samfunnet har høstet verden over. Barneklassene, juniorungdomsprogrammet, studiesirklene og andaktsamlingene gir merkbare positive resultater. De styrker den etiske infrastrukturen og bidrar til endringer i lokalmiljøer. Det dokumenteres eksempelvis i filmen «Et vidstrakt perspektiv» fra 2023 som forteller om den samfunnsbyggende innsatsen fire steder i verden.
Informasjon og påmelding til den nasjonale ungdomskonferansen
Ungdommer mellom 12 – 30 år er velkomne til å delta.
Start: torsdag 28.mars kl. 10 og det er en fordel om man deltar på konferansen i hele perioden.
Slutt: Mandag 1-april kl. 11:00
Sted: Galterud Skole (Solsvingen 80) i Drammen, nabolaget Fjell
Konferansen vil bestå av meningsfylte samtaler, kunst og musikk, vennskap, tjeneste, bønn, studie og glede. Her kan dere få glimt av fjor årets ungdomskonferanse.
Her finner du registreringsskjema. Venner som ønsker å hjelpe med å gjøre frivillig tjeneste på konferansen er også oppmuntret til å registrere seg som frivillig.
Programmet starter torsdag 28.mars kl. 10 og det er en fordel om man deltar på konferansen i hele perioden.
Konferansekostnader for mat:
· 5-netter med overnatting hos venner i nabolaget Fjell: 1300 NOK (komite vil bistå med overnatting)
· 5-dager uten overnatting: 1100 NOK
· Dagspris uten overnatting: 300 NOK
Kostnad til konferansemateriale er 200 NOK
Kontakt for program: NBI@bahai.no
Kontakt for logistikk: sommerskole@bahai.no