Lasse Thoresen hylles for sitt siste orkesterverk
-Verket har røttene sine i bahai-troens åpenhet og seer-evne, og knytter seg til naturens og de hellige skriftenes variasjonsrikdom og det uendelige universet som utgjør en tone.
Det skriver Olav Egil Aune i sin rosende anmeldelse i Vårt Land av Lasse Thoresens korverk, ΩN: Det værende, etter urframføringen på Ultima-festivalen.
«En sterk åndelig dimensjon»
Oslo-Filharmoniens omtale slår fast at «Lasse Thoresen (f. 1949) har i en årrekke vært en ledende figur blant norske samtidskomponister, og er i dag professor i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole. Gjennom årene har han latt seg inspirere av blant annet norsk folkemusikk, fransk spektralmusikk og ulike asiatiske musikk- og kulturuttrykk. ΩN: Det værende ble skrevet til Oslo-Filharmoniens 100-årsjubileum og har, som mange av Thoresens komposisjoner, en sterk åndelig dimensjon med utgangspunkt i Bahá'í-religionen.»
ΩN: Det værende er et punktum for en imponerende karriere som komponist av store verk for orkester, jfr Wikipedia, oversikter og omtale på hans nettside og hjemmesiden til Norges Musikkhøgskole.
«En tilstand av total tilstedeværelse»
- Ja, dette stykket er min svanesang for orkester, sier Lasse Thoresen selv i et intervju med Bodil Maroni Jensen, skrevet for Oslo-Filharmonien til urfremføringen av ΩN: Det værende, gjengitt i nettidsskriftet Ballade.
I anmeldelsen i Vårt Land skriver Olav Egil Aune:
«Det er vanskelig å sette ord på disse tonene, de «er» bare. Og skal være. Fordi det er det det handler om: Det værende, «væren», som de gamle sa og forsto hva betydde: En tilstand av total tilstedeværelse. Dette nærmet Lasse Thoresen seg med lydhørhet, sedvanlig organisk velformulert klang og godt proporsjonert forløp.
-Verket har røttene sine i bahai-troens åpenhet og seer-evne, og knytter seg til naturens og de hellige skriftenes variasjonsrikdom og det uendelige universet som utgjør en tone, skriver Aune. - Ikke tonen rett fram, men tonen som et prisme. Et tegn på at det er en forbindelse mellom alt og at nye verdener ligger rett rundt hjørnet og venter. Det handler om ørene, ørenes oppdagelse av at det komplekse og det enkle (om noe sånt finnes?) er nyttige sider av samme sak. Vi skal sitte stille, vi skal bruke ørene – og ørene avhenger riktignok av hvilket hode de sitter på, altså skal vi innstille oss. Lasse Thoresen sanser mer enn de fleste av oss, vi får ikke bekreftet det vi allerede «vet».»
-Gi meg fleire versjonar av orkesterverket!
Også anmeldelsene i Ballade og Aftenposten er fulle av lovord. - Gi meg fleire versjonar av Lasse Thoresens siste orkesterverk!, skriver Torkjell Hovland i sin anmeldelse i Ballade.
-Verket er rett og slett enormt, å bruke eit anna ord ville vere uærleg av meg. Her har Thoresen spelt på alle strengane for å vekke lyttaren til live og kjenne på det å vere.
Og Hovland uttrykker et klart ønske: - Eg drøymer om mange nye, forskjellige oppsettingar av Det Værende. Andre salar, andre orkester, andre kor, kanskje i eit rom med surroundhøgtalarar og ein lydteknikar som jobbar tett saman med dei andre på førehand, kanskje sit publikum i midten og eit enormt kor rundt.
«Orkesterverk på høyt nivå»
Aftenpostens anmelder Aksel Dalmo Tollåli mener at Det værende er «Orkesterverk på høyt nivå. Lasse Thoresens nye verk skinner sterkt, selv med skuffende få tilhørere.»
Videre mener han at «Det er en klarhet i verket, harmonier som bygger seg opp fra én enkelt tone til massive klanger. Musikken er slående og variert, og spesielt de tårnende høydepunktene er fylt av en enorm varme.»
«Omega ny»
Korverkets tittel er en Ω og en N, ny på gresk. Omega ny. Det er presens partisipp av å være på gresk. Værende. Væren er det som underligger alle ting, forklarer Thoresen i Ballade-intervjuet og sier:
-Stykket dreier seg ikke så mye om å komme noe sted som å være, bare være til stede. Være nærværende.
– Har du tenkt på det underveis, mens du skrev verket, at dette er ditt siste orkesterverk, spør Bodil Maroni Jensen.
– Ja, i grunnen, lite grann, nemlig i form av dette det værende. Man er jo i en livsfase hvor man vet at livet har sin slutt, og det værende er noe av perspektivet her. Det er ikke lenger noen steder du skal, men det værende, det i dypet værende, det er evig, sier Thoresen.
Thoresens bøker
Lasse Thoresen har skrevet to bøker som utdyper ulike sider ved den åndelige virkeligheten. De er både enkle og dype og bør være veldig interessante og nyttige for mange, uansett bakgrunn. Begge bøkene er også publisert på engelsk. Titlene er «Den Guddommelige kjærlighetens vei» og «Nøkler til forvandling». De kan - sammen med CD’n “From the Sweet-Scented Streams of Eternity” - kjøpes fra Bahá’í Forlag.