Stortingsrepresentanter til forsvar for bahá’íene i Jemen

-Folkevalgte over hele verden har et ansvar for å sette søkelys på situasjoner som den Haydara og bahaiene nå befinner seg i.

Det skriver stortingsrepresentantene Ingjerd Schou (H), Hans Andreas Limi (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Abid Q. Raja (V) i et innlegg i Vårt Land. Bakgrunnen er den alvorlige situasjonen i Jemen.

 

F.v:   Ingjerd Schou (H), Hans Andreas Limi (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Abid Q. Raja (V) protesterer mot forfølgelsene av bahá’íer i Jemen.

 

-Vi og flere av våre partifeller har derfor stått sammen med et hundretalls medlemmer av Europaparlamentet og nasjonale parlamenter over hele Europa med å undertegne et opprop som oppfordrer til umiddelbar løslatelse av Haydara og alle bahaier fengslet på urettmessig grunnlag i Jemen, skriver de.
http://www.verdidebatt.no/innlegg/11718401-nar-borgerkrig-blir-til-minoritetsforfolgelse

Hamed bin Haydara. Kilde: Mwatana for Human Rights

Hamed bin Haydara. Kilde: Mwatana for Human Rights

For tiden er sju bahá’íer i fengsel i Sana'a i Jemen og er blitt nektet grunnleggende menneskerettigheter. Hamed bin Haydara har vært fengslet lengst og ble dømt til døden av rettsdomstolen ”the Specialized Criminal Court” i Sana'a 2. januar i år. Han har vært i fengsel siden desember 2013 da han vilkårlig ble arrestert på arbeidsplassen sin. 

Haydara-saken har vært bemerkelsesverdig for sin fullstendige mangel på rettferdig prosess. Under Haydaras nylige høring oppfordret den lokale dommeren også til oppløsning av alle valgte bahá’í-institusjoner og satte dermed hele bahá´í-samfunnet i fare.

I løpet av sin tid som fange er Haydara blitt utsatt for omfattende tortur, blitt nektet behandling som følge av de medisinske problemene dette har påført ham og blitt tvunget til å undertegne papirer med bind for øynene. Dato for henrettelsen er ukjent og vil bli utført i det offentlige rom.

Hr. Haydara er født i Jemen etter at familien flyttet dit i 1940-årene. Hans far var lege og ble av Sultanen tildelt statsborgerskap i Jemen og et jemenittisk navn for sin tjeneste overfor fattige. Familien er medlemmer av bahá’í-samfunnet i Jemen og er anerkjent for sitt bidrag til utvikling av det jemenittiske samfunnet.

Ti norske Stortingsrepresentanter fra ulike partier har undertegnet oppropet om opphevelse av dødsdommen. Dokumentet er adressert til Houthi myndighetene som kontrollerer hovedstaden i Jemen.

En rekke rapporter peker på den fordekte involvering av iranske myndigheter overfor Jemens forfølgelse av bahá’í-samfunnet. Det speiler Irans myndigheters forfølgelse av bahá’íene i Iran siden 1979 og som fremdeles pågår i henhold til resolusjoner i FNs Menneskerettighetskomité og Generalforsamling.

Mer info: https://www.bic.org/situation-in-yemen/Case-Hamed-Bin-Haydara-March-2017