Glimt av et pulserende samfunn

Denne konferansen viser et “pulserende samfunn” som dyrker mangfoldet, sa en av deltagerne som deltok på den nasjonale konferansen “Fra ett land til én verden” på Elvebakken vgs i Oslo helgen 27 - 29. mai 2022.

Verden over har det denne våren vært arrangert over 10 000 konferanser i regi av bahá’í-samfunnet. Alle har samlet folk som “ønsker det beste for menneskeheten og som deler en lengsel etter å fostre enhet og forbedre verden” for å sitere initiativtageren, det internasjonale bahá’í-samfunnets øverste organ, Det Universelle Rettferdighetens Hus.

Over 250 barn, ungdom og voksne, folk med ulike bakgrunn, blant annet politikere, eksempelvis varaordfører i Oslo, Abdullah Alsabeehg, som var med på å åpne konferansen, deltok. Alle deltagerne ønsker å bidra til en mer fredelig og rettferdig verdensorden og ta et farvel med snever nasjonalisme, rasisme, fundamentalisme, indoktrinering og andre hindringer.

Folkedans med tradisjonell norsk folkemusikk engasjerte. Enkle (?) trinn ble øvd inn med erfaren ledelse og deltagere i ulike aldre kastet seg med.

Programmet var sterkt deltagerorientert. Her var det viktigere å være aktivt med enn bare å være passive tilhørere, å snakke MED mere enn TIL og å være åpen mer enn å ha rett.

I en lunsjpause inviterte smittende rytmer til en spontan kurdisk folkedans.

Her var barneprogram hvor barna bygde en landsby der innbyggerne kobler tilbedelse og egenutvikling med tjeneste for andre, juniorungdomsprogram (for dem mellom 12 og 15 år), samtalegrupper om blant annet visjonen for menneskehetens enhet og hvordan bygge fredelige og inkluderende lokalsamfunn samt folkedans, musikk, lek og kveldsbønn for fred. Det ble også vist et par filmer som bekrefter at det er en global massebevegelse på gang for å fremme en forenet verden, blant annet en film om bahá’í-samfunnets bidrag de siste 100 årene: “Glimt fra hundre års innsats”.

Varaordfører i Oslo, Abdullah Alsabeehg, i samtale med Arsalan Moghen.

Som kompass for konferansen var både håpet og realismen: «En forenet menneskehet kjennetegner det stadium som det menneskelige samfunn nå nærmer seg. Enhet innen familien, stammen, bystaten og nasjonen er blitt prøvd i nevnte rekkefølge og er blitt oppnådd. Verdensenhet er det mål som den lidende menneskeheten nå streber etter.»

Den nasjonale konferansen i Oslo var den tredje konferansen med samme siktemål i Norge denne våren. Tidligere har det vært en nabolagskonferanse på Fjell i Drammen og en persisktalende konferanse på Stav skole på Skjetten i Lillestrøm. Tilsammen har omkring 500 personer deltatt.

Barna på konferansen tok ivrig del i utformingen av en landsby som forener tilbedelse og personlig utvikling med samfunnsengasjement og tjeneste for andre. I sentrum er et tempel med ni sider, et symbol på at det er åpent for mennesker med ulik tro, og de sosiale tjenestene i nærheten, slik som skoler og helsetjenester.

Tittelen på Oslo-konferansen, “Fra ett land til én verden”, er inspirert av at det i år er jubileumsår for at Norge ble ett land. Det er 1150 år siden 872, det sannsynlige året Harald Hårfagre vant slaget ved Hafrsfjord i Rogaland og samlet Norge til ett rike. Tiden var moden. Vikingene hadde sprengt grensene for kontakten med omverden og bragt hjem materielle ressurser, politisk ideologi, militærstrategier, nye teknikker innen håndverk og landbruk og en ny religion, ifølge nettsiden til Rikssamlingsjubileet.

Nå er tiden moden for at individer blir verdensborgere og at innbyggerne og institusjonene i alle land forplikter seg til menneskehetens beste og tar konkrete skritt for en mer overnasjonal, forpliktende orientering.

På konferansen var det samtaler om Bahá’u’lláhs visjon for menneskeheten relatert til hva det krever av oss i vår samtid, ikke minst i våre egne nabolag hvor vi kan bidra til å gjøre en forskjell. Blant sitatene som ble rådslått om var disse:

«La ikke et menneske rose seg av å elske sitt land, la ham heller rose seg av å elske menneskeheten.»

«Betrakt mennesket som en gruve rik på edelstener av uvurderlig verdi. Kun oppdragelse kan bringe den til å åpenbare sine skatter og sette menneskeheten i stand til å dra nytte av dem.»

«De oppglødde sjeler … har viet seg til fremgang for alle, for de innser at individers velferd hviler på velferden for samfunnet i sin helhet… De fokuserer oppmerksomheten på å overvinne forskjeller, bringe synsvinkler i harmoni og fremme bruken av rådslagning for å ta beslutninger. De vektlegger egenskaper og holdninger – som pålitelighet, samarbeid og overbærenhet – som er byggemateriale for en stabil samfunnsordning. De forfekter fornuft og vitenskap som avgjørende for menneskers fremskritt.»

«Den er i sannhet et menneske som i dag vier seg til å tjene hele menneskeheten.»

«La deres syn favne hele verden, heller enn å være begrenset til dere selv.»

«Enhet, slik den kommer til uttrykk i bahá’í-troen, inneholder det essensielle begrepet mangfold til forskjell fra ensartethet. Det er gjennom kjærlighet til alle mennesker og ved å underordne mindre lojaliteter menneskehetens beste interesser at verdens enhet kan la seg realisere og de uendelige uttrykk for menneskelig mangfold kan finne sin høyeste fullbyrdelse.»

Fra en av de mange samtalegruppene. Temaene for disse var “Bahá’u’lláhs visjon for menneskeheten”, “Vår historie”, “Bygge pulserende samfunn”, “Pedagogisk innsats og opplæringsinstituttet” og “Bidra til sosial forvandling”.

De to bildene over er fra den persisktalende konferansen på Stav skole 14. - 15. mai.

Og her er et par glimt fra nabolagskonferansen på Fjell i Drammen.

De fleste bildene i denne saken er tatt av Siavash Kheirkhah.


























Thor Henning