Bahá'í-samfunnet i Norge

View Original

God start på Niårsplanen for å fostre enhet og forbedre verden

- Det er sånn det skal være. Alle elementene er på plass. Barn, juniorungdom, voksne, folk i alle aldre og fra forskjellige steder er samlet om felles mål. Det gir både håp, styrke og glede.

En morgenstund på sommerskolen på Beitostølen. Flere aktiviteter la vekt på deltagelse fra folk i alle aldre.

Slik setter en av deltagerne ord på de siste, store aktivitetene i regi av bahá’í-samfunnet i Norge. De har markert starten på en niårsplan som det globale bahá’í-samfunnet har tatt fatt på. Den skal vare fram til 2031 og har ett hovedmål: «å frigjøre troens samfunnsbyggende kraft i stadig større omfang». 

«Sommerens aktiviteter har bekreftet at vi har stor kapasitet med masse ressurser i samfunnet vårt, at vi kan tenke stort, bruke enkeltbegivenheter som deler av en prosess og operere med stor grad av tillit og trygghet», konkluderer bahá’í-samfunnets øverste nasjonale organ, Nasjonalt Åndelig Råd.

Målrettet rådslås det på rådskonferansen om de praktiske skrittene som kan fremme Niårsplanens mål. Modellen i sentrum symboliserer at et bahá’í-tempel også er innen rekkevidde i Norge om noen år. Bahá’í-templer er fysiske manifestasjoner av to uatskillelige aspekter ved bahá’í-livet: tilbedelse og tjeneste.

Fra forsommeren til nå kan vi med stolthet se tilbake på

  • Nabolagskonferanse på Fjell i Drammen

  • Persisktalende konferanse på Stav skole på Skjetten, Lillestrøm,

  • Den nasjonale konferansen «Fra ett land til én verden» på Elvebakken videregående skole i Oslo,

  • Sommerskole på Beitostølen,

  • Nordisk ungdomskonferanse på Fjell,

  • «Golden summer» med juniorungdom samme sted

  • Nasjonal rådskonferanse på Gran, Hadeland.

Tidligere har vi omtalt noe av dette i saken «Glimt av et pulserende samfunn».

I sum er dette en mønstring av større og flere aktiviteter enn noen gang i norsk bahá’í-historie. Ett oppmuntrende kjennetegn ved aktivitetene har vært at deltagerne med iver har deltatt aktivt på en likeverdig måte, ikke bare som passive tilskuere.

“fører sammen
(personer som)
ønsker det beste
for menneskeheten

Kveldsandakt med bønn og sang under stjerneklar himmel på rådskonferansen.

Et annet kjennetegn er at «de fører sammen ikke bare bahá’íer, men mange andre som ønsker det beste for menneskeheten og med dem deler en lengsel etter å fostre enhet og forbedre verden», for å si det med ordene til troens øverste, internasjonale organ, Det Universelle Rettferdighetens Hus, når de omtaler de over 10 000 konferansene verden over som har markert oppstarten av niårsplanen.

-Konferansene har inspirert håp, kommenterer samfunnsledere i en video som bekrefter den globale bredden.

Andre kjennetegn er at dette «åndelige foretagende» utfolder seg på en praktisk måte ved en systematisk, målrettet fokus på å styrke individers åndelige og intellektuelle kapasitet med pedagogiske tilbud for barn, ungdom og voksne. Den individuelle kapasitetsbyggingen avspeiler seg i aktivt samfunnsengasjement.

“Kjerneaktivitetene” i bahá’í-samfunnet er barneklasser, juniorungdomsgrupper, studiesirkler og andaktstunder. På rådskonferansen ble det delt erfaringer og eksempler fra aktivitetene.

«Det ble erkjent at visse aktiviteter var en naturlig respons på en befolknings åndelige behov. Studiesirkler, barneklasser, andaktsmøter og .. juniorungdomsgrupper utpekte seg som å være av sentral betydning .. og sammenvevet med beslektede aktiviteter kunne de gi opphav til et samfunnsliv med et pulserende mønster.» (Det Universelle Rettferdighetens Hus i ridván-budskapet til verdens bahá’íer 2021.)

Den nordiske ungdomskonferansen samlet deltagere fra 10 land som delte dine refleksjoner om Niårsplanen.

Lokomotivet i denne pedagogiske prosessen kalles «instituttprosessen». Her spiller ungdommer en stadig mer sentral rolle. «Vi forventer å se at en bred bevegelse av ungdom setter standarden, i spissen for en samfunnsomfattende innsats gjennom ni år for å føre instituttet til et høyere funksjonsnivå.» (Det Universelle Rettferdighetens Hus til konferansen for de kontinentale rådgivernemnder, 30. 12. 2021, Niårsplanens sentrale dokument.)

Ungdommer på Den nordiske ungdomskonferansen viser tæl og vilje til å ville stå i i spissen for å bidra til en mer fredelig og rettferdig verden.

Denne utfordringen opptok de over 130 ungdommene fra Norge, Sverige, Danmark, Island, Grønland, Finland, Litauen, Estland, Italia og Belgia som deltok på den nordiske ungdomskonferansen på Fjell i Drammen i juli. Programmet bestod av sang, musikk, bønn, deling av historier, refleksjoner, studie av menneskets åndelige natur og hvordan å drive et samfunnsaktuelt kurstilbud for juniorungdom. På kveldene arrangerte ungdommene «familiefestival» med opptil 200 deltagere.

De konkrete skrittene for å ta fatt på niårsplanen var fokus på «rådskonferansen» for 76 deltagere, de fleste medlemmer av lokale åndelige råd i kommuner over hele landet, på Gran den siste helgen i august. Her er noen reaksjoner:

Sigrun Thorarinsdottir

Sigrun Thorarinsdottir, Sandnes:
-Rådskonferansen har vært veldig oppløftende og inspirerende. Den har gitt en ny helt forståelse av niårsplanen. Det har vært så fint at vi har vært flere fra rådet og kunne planlegge sammen. Det har rett og slett vært oppløftende for rådet. Det har styrket samholdet. Og vi har fått inspirasjon og kunnskap om hva andre gjør. Det har gitt en god del læring. Og det har gitt helt konkrete resultater, blant annet har vi nå tatt mål av oss til å jobbe mer med sykluser med utvidelse- og befestelsesfase og være litt mer strukturerte som råd.



Ane-Gunhild Amirnejad

Ane-Gunhild Amirnejad, Lillehammer
-Det har vært en veldig inspirerende helg. Jeg tar med meg hjem alle menneskene jeg har møtt og vennskap som bygges. Ikke minst også hva vi kan gjøre videre i lokalsamfunnet vårt. Vi hadde gruppearbeid som var veldig, veldig fint og endte med helt konkrete ting. Jeg tror det traff alle sammen; dette er overkommelig, dette kan vi gjøre og dette er morsomt. Det gikk rett og slett på å styrke samfunnet som vi har og på den måten kunne være bedre og sterkere utover.

Ramez Rafat, Asker:

Ramez Rafat

-Jeg sitter igjen med mange positive inntrykk på mange områder. Rådet har fått anledning til å rådslå på en måte vi vanligvis ikke gjør så ofte. Vi ble inspirert til å studere Niårsplanen mye grundigere og detaljert enn før og det å forsøke å tenke ut hvordan målene og visjonene fra denne kan realiseres i Asker etterhvert. Det førte til mange konkrete ting som vi kan ta med oss hjem. For eksempel dette med å ha regelmessige refleksjonsmøter, legge bedre til rette for personlige initiativ og jobbe i teams og kjernegrupper.

“tiltro
til en befolknings evne
til å bli foregangsmenn
for sin egen utvikling

Tre hovedaktører spiller på lag for å oppfylle Niårsplanens hovedmål «å frigjøre troens samfunnsbyggende kraft i stadig større omfang». Det er individet, institusjonen (som lokale åndelige råd) og (lokal-)samfunnet. Områders bevegelse langs en utviklingslinje som måles i graden av intensitet (og hvor mange som er involvert), er grunnmodellen for samfunnets utvidelse og befestelse. Etter hvert vil det pulserende samfunnslivet også merkes i dets bidrag til sosial handling og deltagelsen i samfunnets diskurs.

Å bidra til sosial handling dreier seg om å forvandle både menneskehetens indre liv og dens sosiale miljø. «Bahá’íenes bidrag utmerker seg ved sitt fokus på å bygge kapasitet til å tjene. Det er en tilnærmingsmåte basert på tiltro til en befolknings evne til å bli foregangsmenn for sin egen utvikling.» (Det Universelle Rettferdighetens Hus 30. 12. 2021.)

Daglige nyheter om krig og kriser understreker behovet for at alle gode krefter samarbeider for å bidra til en bedre verden.

Fire av deltagerne på rådskonferansen som møter fremtiden - tross dens utfordringer - med optimisme og tillit, f.v. Tahirih, Inger-Johanne, Martine og Kehler.

“enhver sjel
kan finne rom
til å vokse og til å tjene

«De globale utfordringene som menneskeheten nå står overfor, er en alvorlig prøve på dens vilje til å legge kortsiktig egeninteresse til side og forsone seg med denne nakne åndelige og moralske realitet: det finnes bare én, innbyrdes forbundet menneskefamilie, og den deler ett dyrebart hjemland. I denne samme stund er Bahá’u’lláhs tilhengere i ferd med igjen å undersøke mulighetene foran seg til å frigjøre troens samfunnsbyggende kraft. Denne planen vil sette på prøve deres utholdenhet, deres viljestyrke og styrken i deres kjærlighet til dem som bor ved deres side. På hvert sted vil de hjelpe til for å pleie samfunn med felles formål som erkjenner enhetens kraft til å helbrede, til å heve seg. Innenfor disse samfunn kan enhver sjel finne et fristed, og i vennenes mange bestrebelser viet tilbedelse og lovprisning, opplæring, sosial forvandling, utviklingen av samfunn – i alle disse kan enhver sjel finne rom til å vokse og til å tjene.» (Det Universelle Rettferdighetens Hus 4. januar 2021.)

“Oppløftende” og “inspirerende” gikk igjen som superlativer om rådskonferansen på Hotell Hadeland på Gran. Landskapet bidrar til den oppløftende stemningen.